Kweken van een reuzepompoen

door Sander Vissers

Dit jaar gaan we voor het eerst proberen een aantal reuze pompoenen te kweken. We hebben zaden ontvangen van een ervaren pompoenkweker uit België die al aardig wat reuze pompoenen gekweekt heeft. Daarnaast heeft hij ons voorzien van handige instructies en tips die zeker gaan helpen bij de kweek.

Het Nederlandse record van de grootste pompoen van 2019 was een pompoen met een gewicht van maar liefst 669 kg. Het wereldrecord is momenteel in handen van een belg, en is gevestigd op 1190 kg.

Aangezien dit de eerste keer is dat we een reuze pompoen gaan kweken hebben we ons doel gezet op een pompoen van 300 kg. Met onze jarenlange ervaring in de pompoenteelt denken we dat dat een realistisch doel is. Maar we houden wel in ons achterhoofd dat we nog geen ervaring hebben met pompoenen van dit formaat, dus mocht het mislukken gaan we het volgend jaar gewoon weer proberen.

Soorten:
We hebben besloten om 6 zaden en 2 verschillende soorten te planten. De soorten die we gaan planten zijn:
  • 2175 McMullem
  • 1801,2 Berrens 

20-4-2020 - Het zaaien van de reuzenpompoenen:

We hebben na het kiezen van de soorten de zaden een uur laten weken in lauw water. Dit zorgt ervoor dat de schil van het zaad vocht opneemt en wat zachter en flexibeler wordt. Daarnaast wordt door vocht het zaadje 'geactiveerd' om te beginnen met groeien. We hebben 6 zaden in het water gelegd.

Ondertussen hebben we 6 potten van 25x25x40 cm gevuld met potgrond. Deze grond hebben we goed nat gemaakt. Nadat de zaden een uur in het water gelegen hebben, hebben we ze ongeveer in de potgrond gedaan en daar nog een laagje potgrond overheen gestrooid, goed aangedrukt en nogmaals water gegeven. Als laatst hebben we plastic folie over de potten gespannen met gaatjes erin. Dit om een soort broeikas te creëren en om te zorgen dat muizen het zaad niet konden opeten.

5-5-2020 - De zaden komen uit:

Na ruim 2 weken zijn de pompoenen eindelijk uitgekomen. Van de 6 zaden zijn er 4 uitgekomen en 2 hebben geweigerd. Waar we blij mee zijn is dat van beide soorten, dus de 1801,2 Berrens en 2175 McMullem, 2 zaden zijn uitgekomen. Wel zijn beide zaden van de 2175 McMullem iets wat misvormd. Er bestaat dus een kans dat deze planten niet goed zullen uitgroeien, maar dit zal de tijd ons leren.

 

25-5-2020 - Klaar voor de volle grond:

We zijn weer bijna 3 weken verder en de reuzen hebben niet stilgestaan. De 1801,2 Berrens doen het erg goed en zijn klaar om in de volle grond geplant te worden. De 2175 McMullem hebben het helaas niet gered. Tijdens het ontkiemen zijn de plantjes te veel beschadigd om gezond en groot te worden. We hebben daarom besloten aan deze planten verder geen aandacht meer te besteden.

  

Voor het in de volle grond zetten van de planten zal eerst een gat gegraven worden van ongeveer 1 vierkante meter. Daarna zal normale grond gemengd worden met potgrond en een kleine hoeveelheid koemest. Deze drie ingrediënten zullen door elkaar gemengd worden tot het gat bijna gevuld is. Daarna zal een kleiner gat gemaakt worden in deze gemengde grond waar de plant ingezet wordt. Na het planten geven we de planten een goede hoeveelheid water, en het afwachten kan dan weer beginnen.

6-6-2020 - Wachten op pompoenen:

De reuzepompoenen staan alweer ruim een week in de volle grond. De planten doen het goed en staan er gezond bij. We geven de planten nu dagelijks water. Om een zo groot mogelijke pompoen te krijgen is het belangrijk om ervoor de zorgen dat de planten niets te kort komen. Vandaar dat we ze iedere dag water geven, en daarnaast ook bij mesten wanneer het nodig is. Onthoud wel goed, te veel van alles kan de planten funest worden! Het is daarom belangrijk goed op de plant te letten en daaraan aflezen wat de plant nodig heeft. Zoals op de foto's te zien is staan de planten er wat slapjes bij, maar deze foto is genomen net nadat ze in de grond gezet zijn.