Hoe kweek je reuzenpompoenen

Grond voorbereiden

 Het kweken van een reuzenpompoen begint al in de winter voor het pompoenen seizoen, of in ieder geval 6 weken vóór het zaaien van de reuzenpompoen. Het is belangrijk om ver voor het daadwerkelijk kweken van de pompoen de grond goed voor te bewerken. 

 De beste manier om dit te doen is door mest of groenafval, zoals compost, toe te voegen aan de grond. Pompoenen hebben veel voedingsstoffen nodig om hun grote omvang te krijgen, dus een bodemgrond rijk aan voedingsstoffen en meststoffen is van groot belang. Ten slotte is het belangrijk dat er geen andere planten of onkruid groeien in de grond waar je de reuzenpompoen wilt planten. Deze planten zullen voedingsstoffen gebruiken die eigenlijk voor de pompoenplant bedoeld zijn.

Pompoenzaden ontkiemen

 In April is het tijd om te beginnen met het zaaien van de reuzenpompoenen. Dit proces begint met het ontkiemen van de pompoenzaden. Leg de zaden een paar uren in lauw water van rond de 20 à 30 graden Celsius. Het doel hiervan is om de schil van de zaden wat te laten weken wat ervoor zorgt dat de zaden makkelijker open gaan. Daarnaast worden de zaden 'geactiveerd' wanneer deze in aanraking komen met water.

 Een reuzenpompoen kweken neemt heel veel plek in beslag, zoveel dat de meeste mensen maar plek hebben voor 1 of misschien 2 reuzenpompoenen. Het is daarom verstandig meerdere pompoenzaden te ontkiemen en op te potten en daaruit de beste pompoenplant te kiezen die de meeste kans van slagen heeft om een reus te worden.

Reuzenpompoenen zaaien

 Nadat de zaden een aantal uren in lauw water gelegen hebben kunnen de zaden in een pot met vochtige potgrond gezaaid worden. Zaden hebben een puntige en ronde kant. Zorg ervoor dat de zaden met de puntige kant naar beneden in de grond gaan. Uit de ronde kant zal het plantje komen, dus wanneer de ronde kant naar boven zit maak je het de plant makkelijker om naar boven te groeien. Na het zaaien van de pompoen dek je de pot af met doorzichtig folie. Op deze manier creëer je een soort broeikas die voor de ideale temperatuur zorgt, de vochtigheid regelt en het zaad beschermt tegen muizen en vogels.

Reuzenpompoen Berrens

 Zorg ervoor dat de potgrond goed nat is wanneer de pompoen gezaaid wordt, maar geef na het zaaien niet meer te veel water. Dit is de nummer 1 fout die mensen maken bij het zaaien van pompoenen. Wanneer te veel water gegeven wordt gaat het zaadje/plantje rotten. Wij geven pas weer water wanneer het plantje boven de grond uit komt of wanneer het oppervlak heel droog aanziet.

 Zet de pot met het pompoenzaad op een plek met veel licht en een temperatuur van rond de 25-30 graden Celsius. Na 3 tot 7 dagen zou het pompoenplantje boven de grond moeten komen.

Pompoen overpotten

 Je zult ervan versteld staan hoe snel pompoenplanten groeien. De groei van de plant wordt mede bepaald door de hoeveelheid ruimte die de plant en wortels hebben. Het is daarom belangrijk om de pompoenplant op tijd over te potten naar een grotere pot of naar de voorbewerkte bemeste grond. Wij kiezen er zelf voor om de pompoenplant zo snel het kan in de grond te planten. We kiezen de plant uit die het grootst, sterkst en meest gezond oogt en planten deze in de volle grond.

Reuzenpompoen overpotten

Reuzenpompoen planten

 Wanneer de pompoenplant een grootte van rond de 20 centimeter bereikt heeft planten wij de plant in de grond. Dit is meestal halverwege de maand Mei. Het is belangrijk om de plant in voorbewerkte bemeste grond te zetten, omdat hier de wortels volledige vrijheid hebben om te groeien en er voldoende voedingstoffen aanwezig zijn. 

 Temperatuur is een belangrijke factor voor het succes van een reuzenpompoen. In Mei kan de temperatuur nog wel eens aan de lage kant zijn 's nachts. Om de pompoenplant te beschermen tegen de kou is het aan te raden om de plant af te dekken met een emmer of ton tijdens koude nachten.

Groei van de Pompoenenplant

 Tijdens de groei van de reuzenpompoen is het belangrijk dat de plant zo groot mogelijk wordt met zoveel mogelijk groene bladeren. De plant maakt energie aan via de bladeren. Hoe meer bladeren de pompoenplant heeft, des te meer energie er aangemaakt kan worden voor het groeien van een reuzenpompoen. In de maand Juni is de plant voornamelijk aan het groeien en bladeren aan het maken. Dit proces kan ondersteund worden door het bijmesten met stikstofrijke voeding. Dit stimuleert de aanmaak van bladeren.

Van bloem tot pompoen

 In Juli zullen de eerste bloemen verschijnen op de pompoenplant. Er zijn vrouwelijke en mannelijke bloemen. Mannelijke bloemen zorgen voor stuifmeel, waarmee vrouwelijke bloemen bestoven kunnen worden die daardoor uiteindelijk uitgroeien tot een pompoen. Vrouwelijke bloemen zijn gemakkelijk te herkennen aan het balletje dat zich bevindt aan de onderkant van de bloem. Dit balletje zal uiteindelijk de pompoen worden.

 Aan één pompoenplant groeien een groot aantal bloemen. Om een reuzenpompoen te kweken is het belangrijk dat alle energie naar één enkele pompoen gaat om deze zo groot mogelijk te krijgen. De bloemen op de hoofdstam zijn hiervoor het meest geschikt. Bestuif een aantal vrouwelijke bloemen op de hoofdstam door een mannelijke bloem te plukken en deze als kwast tegen vrouwelijke bloemen aan te vegen. Het is belangrijk om een aantal bloemen te bestuiven, zodat later de meest gezonde bloem/pompoen gekozen kan worden om uit te laten groeien tot reuzenpompoen.

 Wacht dus enkele dagen even af na het bestuiven van de bloemen en kies daarna de bloem die het sterkst en meest gezond oogt. Wanneer je de beste bloem gekozen hebt verwijder je alle andere bloemen. Hierdoor zal alle energie die de pompoenplant produceert naar deze bloem gaan wat in een grotere pompoen zal resulteren. 

reuzenpompoen

Voeden van de pompoen

 Wanneer er uit de bloem echt een vrucht begint te groeien is het mogelijk de pompoen te voeden. Dit kan gedaan worden door de pompoenenplant voeding te geven met een hoog kaliumgehalte. Een optie hiervoor kan tomatenvoeding zijn. 

 Pompoenen bestaan voor een groot gedeelte uit water. Om een reuzenpompoen te kweken is dus veel water nodig. Zorg dat de pompoenplant hier geen tekort aan heeft want dit zal de groei van de pompoen namelijk verminderen. Wij raden aan om iedere dag water te geven. 

Kwetsbaarheid

 Tijdens de groei van een pompoen is de schil erg kwetsbaar. Het is belangrijk om deze niet te beschadigen, want dit zal littekens veroorzaken. Dit zal de uitstraling van de pompoen verpesten wat natuurlijk zonde is.

Resultaat

 De pompoen zal in September de meeste groei gehad hebben. Het is belangrijk om tijdens de groei, vanaf Juli, de pompoen en plant goed te verzorgen. Verwijder dode bladeren, geef genoeg water, verwijder onkruid en geef de plant vooral veel liefde. Dit zal het eindresultaat positief beïnvloeden.

 Het kweken van een reuzenpompoen is lastiger dan vaak gedacht wordt, omdat je van veel factoren afhankelijk bent waar je geen invloed op hebt. Als het je lukt om een pompoen te kweken van rond de 50 kg heb je een mooi resultaat behaald. Is je pompoen boven de 130kg, dan heb je de pompoen uitstekend verzorgd en heb je een pompoen waar de meeste kwekers trots op zijn. Verwacht niet het eerste jaar een enorme pompoen te kweken, zelfs wij hebben er na 15 jaar ervaring nog best wat moeite mee. 

 Het huidige record voor de grootste pompoen is behaald door de Belg Mathias Willemijns. Deze zuiderbuurman heeft een pompoen weten te kweken van maar liefst 1190 kg. Succes!

Terug naar blog

1 reactie

ik begin dit jaar maar de plantjes zien er goed uit en ik heb genoeg ruimte

fendt

Reactie plaatsen