Pompoenenkweek 2020

door Sander Vissers

 

20-4-2020 - Het zaaien van de pompoenen:

Op 20 april is het pompoenenseizoen voor ons dan toch echt begonnen. De meeste pompoenen zaden zitten ondertussen in de grond, en het bewerken van het land kan gaan beginnen. De meeste pompoenzaden worden direct in de grond gestopt, ontkiemen is niet nodig. Ze worden geplant in potjes met een diameter van ongeveer 5 cm. Na ongeveer 2 weken zullen de plantjes boven de grond komen, en weer 2 weken daarna zullen de plantjes in de grond gezet worden.

Terwijl de zaadjes in de grond zitten en op hun best aan het groeien zijn kunnen wij alvast beginnen aan het bewerken van het land. Als eerste wordt er koemest geïnjecteerd in de grond, waarna deze ondergestopt wordt door een cultivator. Dit zorgt ervoor dat de mest goed gemengd wordt met de grond. Daarna zal de grond omgeploegd worden. 

Nadat de grond goed bewerkt is gaan we antiworteldoek plaatsen op het land. Dit doek is biologisch afbreekbaar. Dat betekend dat aan het einde van het seizoen het doek vanzelf afbreekt zonder schadelijke stoffen achter te laten in de grond. Het antiworteldoek zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om rond de pompoenenplant te groeien. Dit is gunstig voor de groei van de pompoen, en dit zorgt ervoor dat we geen gebruik hoeven te maken van bestrijdingsmiddelen tijdens de groei.

 

26-5-2020 - Het planten van de pompoenen:

De eerste pompoenenplanten zijn in de volle grond geplaatst op ons land. Zoals eerder genoemd in het biologisch afbreekbaar antiworteldoek. De banen worden ongeveer 3 meter uit elkaar geplaatst, zodat onze tractor tussen de pompoenen door kan. Elke baan bevat ongeveer 90 planten, tussen 2 planten wordt een meter ruimte vrij gelaten.

De plantjes zijn zo'n 5 cm in doorsnede wanneer ze in de grond geplaatst worden. Ondanks de droogte is beregenen nog niet nodig op het land, de grond is nog vochtig genoeg.

 

9-6-2020 - De planten krijgen volume:

Het is nu anderhalve maand geleden dat de pompoenen gezaaid zijn, en de planten beginnen aardig toe te nemen in formaat. De planten hebben nu een doorsnede van ongeveer 40 cm.

 Zoals op de foto te zien is staan de planten er mooi groen en gezond bij. Vanwege het uitblijven van neerslag hebben we besloten om de planten te beregenen. Dat is nu 2 keer gebeurd om de groei van de planten niet stil te laten staan. We hopen over 6 tot 8 weken de eerste pompoenen te kunnen oogsten.

 

27-6-2020 - Ze groeien als kool:

De groei van de planten verloopt erg goed en alles ziet er keurig netjes uit. De eerste bloemen beginnen te verschijnen dus de komst van de eerste pompoenen zal niet lang meer duren.

 

14-7-2020 - De eerste pompoenen:

We zijn intussen een aantal weken verder en de pompoenenplanten zijn aanzienlijk gegroeid vergeleken met de vorige update. De paden tussen de pompoenenplanten beginnen langzaam aan dicht te groeien, en het belangrijkste: de eerste pompoenen beginnen te groeien!

   

Over een maand zullen de eerste pompoenen geoogst worden naar verwachting. Nog eventjes geduld mensen!