Top 5 lekkerste pompoensoorten om te eten

 In principe zijn alle pompoenen eetbaar, maar niet alle soorten zijn even lekker en makkelijk te bereiden. Daarom hebben we een lijstje van eetpompoenen opgesteld waar wij graag mee koken. Hieronder vind je onze top 5.

1. Butternut

 De 'Butternut', ook wel 'flespompoen' genoemd, is een veelgebruikte eetpompoen, omdat hij redelijk goed te snijden is. De schil is beigebruin en kan gegeten worden.Vooral tijdens de herfst en winter wordt de butternut veel verwerkt in allerlei gerechten. De pompoen komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is populair door zijn zoete en nootachtige smaak. Veelgebruikte toepassingen zijn:

  • Soep
  • Gegrild
  • Ovenschotel
  • Stoofpot
  • Cake

Wij gebruiken de 'Butternut" vaak in ons eigen pompoensoep recept.

2. Red Kuri

 De 'Red Kuri' is net zoals de 'Butternut' een soort die veel in de herfst en winter gegeten wordt. De pompoen heeft een klein tot middelgroot formaat en valt op door zijn fel rood-oranje kleur. Voordeel van deze pompoen is dat je 'm met schil kunt eten. 'Red Kuri' is nootachtig van smaak en wordt veel gebruikt in de volgende gerechten:

  • Soep
  • Stoofpot
  • Curry
  • Ovenschotel
  • Sauzen
  • Jam

 Ook de 'Red Kuri' gebruiken we vaak in ons eigen pompoensoep recept.

3. Delica

 De 'Delica' is te herkennen aan zijn donkergroene kleur. Het vruchtvlees is stevig en bijna oranje van kleur. De smaak is zoet en nootachtig. Dit maakt de pompoen perfect voor soep, maar is ook te gebruiken in een van de volgende gerechten.

  • Soep
  • Hartige gerechten
  • Zoete gerechten
  • Jam

4. Jarrahdale

 De 'Jarrahdale' is een pompoen die er even net wat anders uit ziet als de gebruikelijke pompoen. De pompoen valt op door zijn grijs/blauwe kleur en is daarnaast te herkennen aan zijn geribde vorm. Het vruchtvlees is geel van smaak, is mooi vast en heeft de perfecte structuur voor een eetpompoen.  Samen met zijn lichtzoete smaak heeft de 'Jarrahdale' de 4e plek op onze lijst zeker verdiend. De pompoen is te gebruiken in de volgende gerechten.

  • Soep
  • Curry
  • Puree
  • Hartige gerechten
  • Ovenschotel

5. Spaghetti Pompoen

 Als laatste, maar zeker niet de minste, hebben we de Spaghetti Pompoen (ook wel Spaghetti Squash genoemd). De pompoen heeft zijn naam te danken aan het vruchtvlees, wat lang en draderig wordt wanneer het gekookt wordt. Hierdoor kan het gebruikt worden als vervanging voor spaghetti in verschillende pasta gerechten. Het vruchtvlees is licht zoet van smaak, maar wordt vaak als mild ervaren. Vooral de structuur van het vruchtvlees maakt het een fijne pompoen om te gebruiken in de keuken. De Spaghetti pompoen is te gebruiken in de volgende gerechten.

  • Vervanging voor spaghetti (zoals de naam al doet zeggen)
  • Stoofpot
  • Roosteren

Zin gekregen in een gerecht met de Spaghetti pompoen? Kijk ook eens naar ons recept bereid met tomaten, spinazie en ricotta.